luni, 8 aprilie 2013

Nu ii poti multumi pe toti.


Multi dintre noi inca nu stim. Si inca suntem dispusi sa incercam sa multumim pe toti, pentru a simti ca apartinem. Oricui, oriunde, oricum. Spunem “da” cand inima noastra tipa “nu”, facem promisiuni pe care ne este imposibil sa le tinem, ne cautam atent cuvintele si ascundem parti de adevar pentru a nu deranja, continuand sa pierdem din autenticitate in speranta ca vom castiga acceptare. Facem zilnic, uneori inconstient, acest schimb, oferind pe tava parti din noi doar pentru a face pe plac. Cazand, in acelasi timp, in capcana de a astepta ca, la randul nostru, sa ni se faca pe plac.

“Daca te simti vinovat cand spui sau faci ceva care pare sa nu fie pe placul altor persoane sau daca esti dezamagit, frustrat si chiar furios cand alta persoana nu face sau nu spune ceea ce ti-ar face tie pe plac, atunci, probabil ca te numeri printre cei care cred ca poti sa multumesti, mereu, pe toata lumea, incepand de la cei pe care-i iubesti pana la cei pe care ii vezi pentru prima data.

Cum te simti atunci cand partenerul uita de ziua ta de nastere, chiar daca stie ca tu acorzi o mare importanta acestor evenimente? Multi oameni spun ca nu sunt deranjati de acest lucru si ca sunt obisnuiti cu asta. Pe de alta parte, atunci cand incerci sa-i convingi pe altii ca nu te deranjeaza sau cand te gandesti la asta, este o indicatie clara ca situatia te deranjeaza.

Este imposibil sa le faci pe plac, tot timpul, tuturor celor pe care ii iubesti. Pentru a le face pe plac acelora care sunt aproape de tine (parinti, soti, copii, prieteni, colegi) e nevoie sa fii atent la toate cererile lor si sa-ti aduci aminte, permanent, de tot ceea ce-i face fericiti, lucru care este peste puterile unui om normal. Daca ai obiceiul sa te comporti asa, cred ca este imperativ, pentru viata ta, sa inveti care este diferenta intre a face pe plac si a iubi.

"A face pe plac inseamna sa oferi placere, comportandu-te in acord cu ceea ce-i place cuiva. A iubi inseamna sa accepti diferentele, dorintele, fricile, limitele, talentele si defectele celorlalti, fara sa-i judeci si fara sa incerci sa-i schimbi. Asadar, daca oamenii pe care ii iubesti decid sa nu-ti faca pe plac, asta nu inseamna ca nu te iubesc, ci inseamna ca ei doar isi exprima propriile limite. Fiecare persoana este indreptatita sa aiba limite. A te iubi pe tine inseamna a-ti respecta propriile limite. Cand decizi sa nu actionezi conform dorintelor altei persoane din respect pentru tine, este un act de iubire fata de tine.

Sa mergem inapoi la exemplul partenerului care nu-si aduce aminte de zile de nastere si de aniversari. Aceasta problema nu are nimic de-a face cu dragostea. Poti crede ca partenerul ar trebui sa faca un efort sa-i faca pe plac celuilalt, din moment ce asta este ceea ce fac cele mai multe persoane pentru persoana iubita. Replica mea pentru tine ar fi ca exista, fara indoiala, lucruri care ii plac acestei persoane, si pe care partenerul ei nu le suporta si la care nu participa, de exemplu fotbalul sau a privi un meci la televizor. Daca o femeie face cu totul altceva in timp ce sotul urmareste meciul, asta inseamna ca nu il iubeste? Si daca se duce la cumparaturi fara el pentru ca sotul uraste sa mearga la cumparaturi, asta inseamna ca nu o iubeste? In ambele cazuri raspunsul este nu. Este doar o dovada de iubire de sine.

Nimeni nu poate, in mod constant, sa faca pe plac altora. Cand cineva decide sa faca pe plac altuia pur si simplu pentru ca ii face placere sa faca asta, atunci a face pe plac devine o alegere si nu o obligatie. Pe de alta parte, a face pe plac cuiva din frica de a nu fi iubit si din frica de a fi judecat drept egoist creeaza asteptari de ambele parti si genereaza un sentiment de vina. Nu ai prefera sa traiesti o viata plina de iubire autentica? “ Lise Bourbeau, traducere din newsletterul Listen to your body"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu